top of page
Franken,
Tyskland
Weingut
Zur Schwane
Weingut Zur Schwane
Tre generationers vinmageri i 600 år gamle rammer

I løbet af tre generationer har Pfaff-familien forvandlet et faldefærdigt Gasthaus fra 1404 til en af Frankens bedste gourmetadresser. Det var Maria og Josef Pfaff der først forpagtede og senere, i 1934, købte det gamle hotel og den tilhørende beværtning i byen Volkach. Produktionen af vin og spiritus var til at starte med et sekundært foretagende, der forsynede stedets beværtning, men de gyldne dråber blev hurtigt et hit blandt både overnattende gæster og de lokale i Volkach. Vin og brandy fra Zur Schwane har siden da været et folkekært bekendtskab i hele Franken. 

Herunder kan du læse mere om Weingut Zur Schwanes vine og historie, vinområdet Franken, samt om tysk vinklassifikation. Du kan bruge menuen nederst i venstre hjørne for at navigere mellem de forskellige overskrifter.

csm_Christian--Kallisch----IMG_0595_4048

Weingut Zur Schwane blev startet i 1934, da Josef og Maria Pfaff overtog en gammel beværtning fra 1404. Her begyndte de at producere vin og spiritus til servering på stedet.

I 1973 overtog anden generation, Petra og Michael Pfaff, og videreudviklede både hotel, restaurant og ikke mindst vinproduktionen. Deres hårde arbejde gav pote i 1993, da de som vinproducenter blev optaget i den prestigefyldte VDP-organisation. Siden 1997 har Eva Pfaff-Düker og Ralph Düker, den tredje generation i rækken, forvaltet både vinproduktion og hotellet (der absolut er en overnatning værd). De har udvidet vinmarkernes areal og med mottoet om at bevare det, der er værd at bevare, har de drevet vinproduktionen i en klar, moderne retning.

csm_Christian--Kallisch----IMG_5578_89da

Eva Pfaff og Ralph Pfaff-Düker, tredje generation og nuværende nuværende ejere og forvaltere af Zur Schwane's vinproduktion, hotel og to gourmet-restauranter.

Weingut Zur Schwane fremstiller elegante og stilrene vine, primært på Weißburgunder (Pinot Blanc), Spätburgunder (Pinot Noir), Riesling, og ikke mindst Silvaner, Frankens hvide signaturdrue. Druerne dyrkes på de bølgende bakker omkring Volkach, og Zur Scwhane har jord på to af Frankens bedste VDP-klassificerede marker; Escherndorfer-”Klumpen” (Spätburgunder, Silvaner) og Volkacher-Rattsher (Silvaner, Riesling), begge sydvendte og skrånende ned mod Main-floden.

Sk%C3%A6rmbillede%202020-03-05%20kl.%201

Ved Volkach slår Main-floden et meget skarpt sving, også kendt som 'Main-schliefe'. Svinget nærmest fordobler arealet af sydvendte skråninger. Weingut Zur Schwane har marker på to af disse sydvendte skråninger på hver sin side af 'Main-schliefe', hhv. Escherndorfer-"Klumpen" øst for byen (AM LUMPEN 1655) og Volkacher RATSHERR, nordøst for byen. Markerne byens to eneste GG-klassificerede marker. Billedet er et screenshot fra www.vpd.de.

Franken er kendetegnet ved sit kølige, kontinentale klima og sin leroverdækkede kalksten, det såkaldte Muschelkalk. Det kølige klima sikrer, at druernes smagsspektrum udvikler sig langsomt. Samtidig er de kolde nattemperaturer med til at bevare druernes naturlige syreindhold, og den kalkholdige jord giver vinen et mineralsk præg, som det også kendes fra fx Chablis. Læs mere om vinområdet Franken nedenfor. 

 

I Franken er klimaet næsten for køligt til, at druen Spätburgunder kan modnes helt. Den plantes derfor kun på de bedste og varmeste skråninger. Resultatet er spektakulært, da druen modnes særligt langsomt, det giver den færdige vin finesse og kompleksitet. Prøv Zur Schwanes Spätburgunder fra skråningerne på Escherndorfer-”Klumpen” (klassificeret som Erste Lage). De har sågar også en hvidvin, som er produceret på Spätburgunder, en såkaldt blanc de noir.

Escherndorf3.jpg

På billedet ses Main-floden i front, landsbyen Escherndorf i midten og endeligt Escherndorfer-"Klumpen" i baggrunden, hvor Zur Schwane har marker med både Silvaner og Spätburgunder. 

Silvaner er absolut ikke til at komme uden om, når der tales om vin fra Franken. Den kan, uden at blinke, defineres som Frankens primære drue, og den giver vine som er fyldige og karakterfulde. Hos Zur Schwane holder de den frankiske tradition i hævd og producerer et topeksemplar af en Silvaner fra Escherndorfer-”Klumpen” - klassificeret øverst i hierarkiet, dvs. som Grosses Gewächs (Læs om VDP-klassifikationerne længere nede)

 

Zur Schwane udmærker sig derudover ved deres mousserende vine - på tysk, Sekt - der til hver en tid kan hamle op med mange producenter i Champagne. De er nemlig flaskegæret, ligesom man kender det fra Champagne, Cava og Frankrigs bedste Cremanter. Prøv deres blanc de blanc Sekt på Silvaner eller deres blanc de noir Sekt på Spätburgunder og Silvaner (begge Brut, dvs. tørre).

 

Weingut Zur Schwane var en af de oprindelige producenter, som Winevac aps (vores moderselskab) importerede til Danmark, og i Birkegården Vinimport har vi aldrig været i tvivl om vinenes kvalitet og særegenhed. Vi er derfor glade for at videreføre repræsentationen af deres vin på det danske marked.

Franken, Tyskland

Karakterfulde og maskuline vine fra Main-floden 

 

Franken er et af Tysklands 13 kvalitetsanerkendte vinområder (Anbaugebeiten) og ligger i den nordlige del af delstaten Bayern, ca. 300 km øst for Frankfurt. Størstedelen af vinen dyrkes på de bølgende bakker langs Main-floden og dens sidefloder. De bedste marker findes på stejle sydvendte skråninger langs floden.

 

Franken har et køligt, kontinentalt klima med varme somre, kolde vintre, frost langt ind i foråret og rigeligt med regn. Derudover oplever de sjældent et langt og varmt efterår, som ellers præger mange af vinregionerne omkring Rhinen- og Mosel-floderne. Det betyder også, at den sent-modnende drue Riesling, som må siges at have særstatus i resten af Tyskland, ikke er særligt udbredt i Franken. Til gengæld har Franken sin ’egen’ hvidvinsdrue, Silvaner. Mere om det længere nede.

Franken
Skærmbillede 2020-03-12 kl. 17.51.27.png

Franken (den blå-grøn farve på kortet) ligger 300 km øst for Frankfurt, ca. på højde med nogle af Tysklands mere kendte områder så som Mosel (grøn-gul farve) og Rheinessen (orange farve). Franken ligger dog en del længere østligt og det er Main-floden, frem for Rhinen, som er Frankens 'blodåre'. Würzburg er områdets 'hovedstad'. Billedet er et screenshot fra www.vdp.de.

Dels på grund af klimaet og dels som følge af områdets traditioner, er vine fra Franken ofte mere fyldige, mindre aromatiske, tørrere, samt mere strukturerede end vine fra resten af Tyskland. Ofte beskrives de som Tysklands mest maskuline vine. En anden bemærkelsesværdig tradition fra Franken er de små, runde Bocksbeutel-flasker, som har været et kendetegn for vin fra Franken siden slutningen af 1800-tallet.

 

Mens Riesling klart dominerer hvidvinsproduktionen i alle øvrige tyske vinområder, har Franken ’sin egen’ hvide drue, Silvaner. Den giver en fyldig, karakterfuld hvidvin, rig på syre. Silvaner har været dyrket i Franken gennem de sidste 350 år. Vinstokken kommer oprindeligt fra Alperne, men har fundet optimale forhold lige netop i Frankens lavere, men stadigt kølige luftlag. Druen fik mere eller mindre ødelagt sit ry i 1970'erne da den på et tidspunkt udgjorde næsten 1/3 af det tyske vinareal og primært lagde substans til de enorme mængder Liebfraumilch der blev sprøjtet ud på markedet. Det er heldigvis altsammen historie og i dag finder man primært Silvaner i kvalitetsvine fra Franken og Alsace.

 

Selvom Franken rent kommercielt slår sig op på Silvaner, er den mest plantede drue Müller-Thurgau (25,9%), og Silvaner kommer ind på en anden plads (24,3%). Rødvinsproduktionen udgør en mindre del - faktisk kun 18,4% af det samlede dyrkningsareal.

OK2B1079.png

Franken er også kendt for den særlige Bocksbeutel-flaske, som man har brugt i området siden slutningen af 1800-tallet.

Dyrkningsarealet i Franken udgør 6.139 hektar. Til sammenligning har Mosel 8.770 hektarer, mens Rheinessen, som er Tysklands største vinregion, har 26.617. 4 ud af 5 flasker vin produceret i Franken drikkes inden for radius af 250 kilometer fra, hvor den er produceret. Man kan således sige, at Franken har ’nok i sig selv’. Og har man først smagt vin fra Franken, er det til at forstå, at de lokale gerne holder den for sig selv – når først verden for alvor får øje på vin fra Franken, bliver der rift om flaskerne. 

Escherndorf4.jpg
Tysk vinklassifikation

Tysk vinklassifikation

 

Tysk vin klassificeres efter vinens forventede kvalitet, geografiske ophav og sødmegrad. Der findes to forskellige klassifikationssystemer, som nemt kan forveksles med hinanden; 1) et kvalitets- og oprindelsessystem og 2) et system for angivelse af vinens sødme.

 

1) Kvalitet og oprindelse

 

Inden for kvalitets- og oprindelsessystemet findes faktisk to forskellige systemer, officiel tysk vinlov og et privat klassifikationssystem, som på hver sin måde indikerer vinens forventede stil og kvalitet. Begge systemer har hver fire forskellige klassifikationer. Jo ’bedre’ klassifikation en vin befinder sig i, desto flere regler og krav til vinens geografi og produktion. Lidt utraditionelt er det faktisk en privat organisation, der står bag det, mange i dag forbinder med højest kvalitet inden for tysk vin – nemlig VPD-forbundet.

 

VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter)

VDP-forbundet er en privat sammenslutning af nogle (ca. 200) af Tysklands bedste vinproducenter (selvudnævnt). Generelt betragtes det private system, VDP, som mere prestigefyldt end den højeste kategori inden for officielle tyske vinlov (Prädikatswein), fordi det kræver medlemskab at kunne benytte sig af VDP-klassifikationerne og fordi VDP-forbundet er mere krakilske med deres inddeling af vinmarker efter deres kvalitet. Organisationen har forsøgt at efterligne de kvalitetssystemer man kender fra franske vinområder som Bourgogne og Alsace. Klassifikationen er altså skabt på baggrund af en konsensus om vinmarkers potentiale. Herudover er der en række andre regler for selve produktionen af vinen (fx områdespecifikke druer og udbytte pr. hektar), inden for hvert kvalitetsniveau.

Skærmbillede 2020-03-22 kl. 11.43.51.png

Vine med VDP-klassifikation kan kendes på motivet af ørnen som pryder flaskens kapsel. Ofte er klassifikationen også angivet, som på billedet - altså i dette tilfælde er der tale om en Gutswein.

VDP har 4 kvalitetsniveauer (fra højeste til laveste): Großer Lage (Großer Gewächs), Erste Lage, Ortswein, Gutswein.

 

Großer Lage kommer fra små parceller på de bedst placerede marker (bestemt ud fra jordbund, eksponering, og andre unikke mikroklimatiske forhold), og svarer på den måde til Bourgognes Grand Cru. Disse vine klassificeres som Großes Gewächs og flaskerne er ofte markeret med ’GG’ på halsen, og vinmarkens navn på etiketten.

 

Erste Lage indikerer at vinen er fra de bedste vinmarker, som ofte findes rundt om Großer Lage-parcellerne. Du kan således godt finde vine fra samme vinmark, men i forskellige VDP-kategorier (hvilket også kan afhænge af, hvilke druer der er godkendt til fremstilling af hhv. GG og Lagenweine på bestemte marker).

 

Ortswein kommer, som navnet indikerer, fra de bedste marker inden for et mindre byområde, og er udtryk for stedets særlige klimatiske og geologiske forhold.

 

Gutswein giver vinproducenten mulighed for at eksperimentere mere og udtrykke sin særlige stil. Druerne skal dog stadig komme fra producentens egne marker inden for den på flasken nævnte region.

Nedenfor kan du se et eksempel på en Große Gewächs vin og en Ortswein. I teksten under billederne gennemgås vinens forskellige klassifikationer. Hold musen over billederne for at se vinenes bagside.