Franken,
Tyskland
Weingut
Zur Schwane
 
Tre generationers vinmageri i 600 år gamle rammer

I løbet af tre generationer har Pfaff-familien forvandlet et faldefærdigt Gasthaus fra 1404 til en af Frankens bedste gourmetadresser. Det var Maria og Josef Pfaff der først forpagtede og senere, i 1934, købte det gamle hotel og den tilhørende beværtning i byen Volkach. Produktionen af vin og spiritus var til at starte med et sekundært foretagende, der forsynede stedets beværtning, men de gyldne dråber blev hurtigt et hit blandt både overnattende gæster og de lokale i Volkach. Vin og brandy fra Zur Schwane har siden da været et folkekært bekendtskab i hele Franken. 

Herunder kan du læse mere om Weingut Zur Schwanes vine og historie, vinområdet Franken, samt om tysk vinklassifikation. Du kan bruge menuen nederst i venstre hjørne for at navigere mellem de forskellige overskrifter.

csm_Christian--Kallisch----IMG_0595_4048

Weingut Zur Schwane blev startet i 1934, da Josef og Maria Pfaff overtog en gammel beværtning fra 1404. Her begyndte de at producere vin og spiritus til servering på stedet.

I 1973 overtog anden generation, Petra og Michael Pfaff, og videreudviklede både hotel, restaurant og ikke mindst vinproduktionen. Deres hårde arbejde gav pote i 1993, da de som vinproducenter blev optaget i den prestigefyldte VDP-organisation. Siden 1997 har Eva Pfaff-Düker og Ralph Düker, den tredje generation i rækken, forvaltet både vinproduktion og hotellet (der absolut er en overnatning værd). De har udvidet vinmarkernes areal og med mottoet om at bevare det, der er værd at bevare, har de drevet vinproduktionen i en klar, moderne retning.

csm_Christian--Kallisch----IMG_5578_89da

Eva Pfaff og Ralph Pfaff-Düker, tredje generation og nuværende nuværende ejere og forvaltere af Zur Schwane's vinproduktion, hotel og to gourmet-restauranter.

Weingut Zur Schwane fremstiller elegante og stilrene vine, primært på Weißburgunder (Pinot Blanc), Spätburgunder (Pinot Noir), Riesling, og ikke mindst Silvaner, Frankens hvide signaturdrue. Druerne dyrkes på de bølgende bakker omkring Volkach, og Zur Scwhane har jord på to af Frankens bedste VDP-klassificerede marker; Escherndorfer-”Klumpen” (Spätburgunder, Silvaner) og Volkacher-Rattsher (Silvaner, Riesling), begge sydvendte og skrånende ned mod Main-floden.

Sk%C3%A6rmbillede%202020-03-05%20kl.%201

Ved Volkach slår Main-floden et meget skarpt sving, også kendt som 'Main-schliefe'. Svinget nærmest fordobler arealet af sydvendte skråninger. Weingut Zur Schwane har marker på to af disse sydvendte skråninger på hver sin side af 'Main-schliefe', hhv. Escherndorfer-"Klumpen" øst for byen (AM LUMPEN 1655) og Volkacher RATSHERR, nordøst for byen. Markerne byens to eneste GG-klassificerede marker. Billedet er et screenshot fra www.vpd.de.

Franken er kendetegnet ved sit kølige, kontinentale klima og sin leroverdækkede kalksten, det såkaldte Muschelkalk. Det kølige klima sikrer, at druernes smagsspektrum udvikler sig langsomt. Samtidig er de kolde nattemperaturer med til at bevare druernes naturlige syreindhold, og den kalkholdige jord giver vinen et mineralsk præg, som det også kendes fra fx Chablis. Læs mere om vinområdet Franken nedenfor. 

 

I Franken er klimaet næsten for køligt til, at druen Spätburgunder kan modnes helt. Den plantes derfor kun på de bedste og varmeste skråninger. Resultatet er spektakulært, da druen modnes særligt langsomt, det giver den færdige vin finesse og kompleksitet. Prøv Zur Schwanes Spätburgunder fra skråningerne på Escherndorfer-”Klumpen” (klassificeret som Erste Lage). De har sågar også en hvidvin, som er produceret på Spätburgunder, en såkaldt blanc de noir.

Escherndorf3.jpg

På billedet ses Main-floden i front, landsbyen Escherndorf i midten og endeligt Escherndorfer-"Klumpen" i baggrunden, hvor Zur Schwane har marker med både Silvaner og Spätburgunder. 

Silvaner er absolut ikke til at komme uden om, når der tales om vin fra Franken. Den kan, uden at blinke, defineres som Frankens primære drue, og den giver vine som er fyldige og karakterfulde. Hos Zur Schwane holder de den frankiske tradition i hævd og producerer et topeksemplar af en Silvaner fra Escherndorfer-”Klumpen” - klassificeret øverst i hierarkiet, dvs. som Grosses Gewächs (Læs om VDP-klassifikationerne længere nede)

 

Zur Schwane udmærker sig derudover ved deres mousserende vine - på tysk, Sekt - der til hver en tid kan hamle op med mange producenter i Champagne. De er nemlig flaskegæret, ligesom man kender det fra Champagne, Cava og Frankrigs bedste Cremanter. Prøv deres blanc de blanc Sekt på Silvaner eller deres blanc de noir Sekt på Spätburgunder og Silvaner (begge Brut, dvs. tørre).

 

Weingut Zur Schwane var en af de oprindelige producenter, som Winevac aps (vores moderselskab) importerede til Danmark, og i Birkegården Vinimport har vi aldrig været i tvivl om vinenes kvalitet og særegenhed. Vi er derfor glade for at videreføre repræsentationen af deres vin på det danske marked.