©2019  Birkegaarden vinimport. Af Bendt og Rybner. Birkegaardenvin.dk

Gilbert Family Wines

Gilbert Family Wines er et familieforetagende, og familien Gilbert har en lang historie med vindyrkning. Det er nu 5. og 6. generation, som er bag roret. Gilbert Family Wines i sin nuværende form har lavet vin siden 2004, men det hele startede for flere generationer siden i Eden Valley, hvor den ’første’ Gilbert var med til at introducere Riesling-druen i Australien. Nu er det Simon (far) og Will (søn) der står for både vindyrkning og produktion, og sammen laver de moderne og interessante vine, der er tro mod deres vinmarkers terroir.

Gilbert Family Wines dyrker størstedelen af deres vin i vinområdet Orange i Australien, men har også vinmarker i Mudgee (ved siden af Orange) og i Eden Valley i South Australia (nær Adelaide). På deres marker i Orange bliver der både dyrket Pinot Noir, Chardonnay, Riesling og Shiraz. 

Deres to primære marker i Orange hedder Borrodell Vinyard og Vin de Vie Vinyard. Borrodell Vinyard ligger i 970-1030 meters højde ved foden af Mt. Conobolas. Her bliver der dyrket Pinot Noir og Chardonnay. Længere nede i dalen Nashdale, ligger marken Vin de Vie, men altså stadigvæk i 830 til 880 meters højde. Her dyrker de deres Riesling og Shiraz. Begge vinmarker er præget af de kølige klima i bjergene, masser af solskinstimer og ikke mindst en blød jordbund, rig på næringsstoffer. 

Oversigt over Gilbert Family Wines' vinmarker i Orange. Alle markerne ligger ca. 10 km fra selve Orange by, nær den udslukte vulkan Mt. Conobolas.

Simon og Will Gilbert er 5. og 6. generation ud af en vinfamilie, som går tilbage til Joseph Gilbert, der i 1847 plantede sine første vinmarker i Eden Valley i South West Australia. Joseph krediteres desuden æren af at have bragt Riesling-druen til Australien.

Vi mødte den unge Will Gilbert til den australsk branchesmagning 'Made Our Way', der havde fokus på 28 af Australiens innovative og up-coming vinmagere. Og Gilbert Family Wines repræsenterer i høj grad en ny bølge af australske vinmagere, der er i gang med at bane vejen for australske vine, der reflekterer Australiens geografiske og klimamæssige diversitet, og samtidig ikke er bange for at eksperimentere med utraditionelle drue-sorter og produktionsmetoder. På den måde er de med til at bringe Australien ind i en ny vin-epoke, der udfordrer den vinstil, som har præget australsk vinproduktion og -eksportmarked i mange år.

Nedenfor kan du læse om de vine vi sælger fra Gilbert Family Wines. Tryk på billederne for at læse mere om de enkelte vine. Længere nede kan du læse mere om Orange-området.

IMG_0098.JPG
IMG_0112.JPG
IMG_0108.JPG
IMG_0100.JPG

Riesling 2017

Tør og elegant Riesling fra Orange i Australien. Vinen er rig på syre og har et tydeligt mineralsk præg af skiffer, som minder om de populære Riesling-vine fra Mosel.

Chardonnay 2016

En meget elegant og ren Chardonnay med god balance mellem druernes primære aromaer og fadpræg, suppleret af et mineralsk præg.

Pinot Noir 2017

Meget vellavet Pinot Noir, der har nydt godt af de højere luftlag og kølige nattetemperaturer i bjergene omkring Orange, foruden en meget omhyggelig vinifikation.

Pinot Noir 'Barrel Select' 2017

Utroligt spændende og dyb Pinot Noir. Friske røde bær og våd skovbund, samt et præg af vildt kød.Mærkbare tanniner (for en Pinot at være) og markant, frisk syre.

Shiraz 2016

Intens og smagfuld Shiraz. Dyb i farven, med et lilla skær. I smagen balancerer vinen flot mellem det friske, frugtrige; mørke kirsebær, casis, og det krydrede; tobak og krydderier.

Om Orange – Vulkaner, køligt klima og masser af ultra-violet lys

 

Vindistriktet Orange ligger i det østlige Australien, ca. 3,5 time ”in-land” fra Sydney. Regionen her hedder New South Wales, og i nærheden af Orange finder man andre vindistrikter så som Mudgee, Cowra og mest kendt er Hunter Valley (ca. 400 km nordøst). Mens Hunter Valley, som navnet indikerer, ligger i en floddal, ligger Orange i et bjergområde, centreret omkring den udslukte vulkan Mt. Canobolas. Orange er faktisk Australiens højest beliggende vinområde og vindyrkningen foregår helt oppe i 600 til 1000 meters højde. På grund af højden er Orange samtidig det koldeste vinområde i hele New South Wales.


Orange har et køligt til varmt kontinentalt klima og er præget af dramatiske temperaturforskelle, både mellem dag og nat, men også mellem sommer og vinter. På grund af højdeforskelle er der stor forskel på enkelte vinmarkers klimaforhold. I omkring 1000 meters højde er gennemsnittemperaturen i januar 19,5 ºC, mens den i 600 meters højde på samme tid af året er på 21,5 ºC. De vejrmæssige dyrkningsforhold spænder således mellem noget der minder om det kølige Champagne, til noget, der minder om det varme centrale Italien (Toscana, Lazio, Marche). Den gennemsnitlige årlige nedbør er på 1000mm, hvor størstedelen falder i vintermånderne, mens de tørreste måneder er februar, marts og april, og på nogle vinmarker kan kunstvanding være nødvendigt.

 

Orange er samtidig et af Australiens solrigeste områder, da det ligger langt nok fra kysten til at undgå det skydække, som fx præger vindyrkningen i det nærliggende Hunter Valley. Oppe i de højere luftslag indeholder sollyset flere ultraviolette stråler, hvilket bidrager til udviklingen af druernes fenoler, som giver mere smag, farve og mundfylde til den endelige vin. Druerne får således nok sol og varme i løbet af dagen til at udvikle fyldige smagsnuancer, mens de kolde nattetemperaturer er med til at bevare druernes naturlige syreindhold.

Orange ligger i regionen New South Wales på den australske vestkyst, ca. 3,5 times kørsel fra Sydney. Mest kendt er området Hunter Valley, som ligger nord for Orange og Mudgee. 

Meget af vindyrkningen i Orange er centreret omkring Mt. Canobolas; en udslukt vulkan lidt sydvest for selve byen Orange. Selvom bjergområdet omkring Mt. Canobolas normalt betragtes som en del af The Great Dividing Range, der strækker sig langs Australiens østkyst, er der her væsentlige forskelle i topografien og jordens sammensætning. Topografien i Orange er dramatisk, med stejle skråninger og mange små åer og bække, der virker som afledere for kold luft, blandt andet den farlige forårsfrost. Derfor er de fleste vinmarker placeret strategisk på bakke- og bjergsider, der også øger druernes soleksponering. Jordsammensætningen varierer alt efter højde, men særligt omkring Mt. Canobolas indeholder jorden vulkansk aske og mineraler, der sikrer rigeligt med næringsstof til vinplanterne. Jorden her er veldrænet og blød.

 

Vinproduktionen i Orange blev først kommercialiseret og moderniseret i starten af 1980’erne og i dag dyrkes der vin på ca. 1100ha (ca. halvdelen af Hunter Valley). Området huser ca. 40 kommercielle vinproducenter, som tilsammen dyrker vin på 80 forskellige marker. Chardonnay er den mest plantede hvide drue i Orange (200 ha), efterfulgt af Sauvignon Blanc (ca. halvt så meget), Riesling (ca. 1/3), Pinot Gris og Viogner. Af røde sorter er Shiraz den mest plantede (400 ha), efterfulgt af Cabernet Sauvignon (340), Merlot (200) og Pinot Noir (50). Druetyperne følger generelt højden. Pinot Noir dyrkes således primært i 750-1000 meters højde, hvor klimaforholdende minder lidt om Beaujolais i Frankring. Til gengæld kan Merlot ikke dyrkes på marker, der ligger over 900 meter.

Orange sammenlignet med nogle af de mest kendte australske vinområder. Orange (nederst) er Australiens højest beliggende vinområde, med en kølig gennemsnitstemperatur i januar (den varmeste måned), og fornuftigt regnfald i dyrkningssæsonen. Dyrkningsarealet er ca. halvdelen af det, som findes i Hunter Valley, og det mindste sammenlignet med de øvrige nævnte områder.