Weingut Studier
Pfalz,
Tyskland
Familiedrevet vinhus med fokus på bæredygtighed og økologi
Weingut Studier drives af Sybille og Reinhardt Studier, som har været ved roret siden 1995. Vinhuset råder over 33 hektarer vinmarker og producerer vin på en lang række forskellige druer fra Merlot til Pinot Noir, og Sauvignon Blanc til Gewürztraminer. Sybille og Reinhardt dyrker og producerer deres vin med stor respekt for naturen og biodiversiteten. Langt størstedelen af deres produktion er således økologisk certificeret.
Weingut Studier ligger i det tyske vinområde Pfalz, som strækker sig i et lang sammenhængende område syd for vinområdet Rheinessen og parallelt med Rhinen, helt til den franske grænse (se billede længere nede). Klimaet er forholdsvist lunt, topografien veksler mellem bakket og fladt og jordforholdene er varierede, hvilket netop giver mulighed for dyrkning af mange forskellige druetyper. Weingut Studier er baseret i byen Ellerstadt, og det er også heromkring man finder husets marker. Her er i området består jorden både af löss, ler, kalksten, grus og sandsten.
Læs mere om vinområdet Pfalz nedenfor.
Produkterne linker videre til vores webshop.
Vi forhandler pt. beskedne tre af husets vine, som vi har nøje udvalgt. Herunder en let og blomstret Weißburgunder, en fadlageret Spätburgunder, og en kraftigere rødvin på en blanding af tre druer. Deres Weißburgunder leverer noget af det bedste sommerlige hvidvin vi kender til, til en overtruffen pris. Druerne vokser i kalkholdig jord på marker nær Haardt-skoven. Efter høsten fermenteres og lagres vinen på ståltanke, som bevarer druens primære udtryk. Den dufter af hvide blomster og i smagen er der hvide stenfrugter, med en forfriskende syre i eftersmagen.
Deres Spätburgunder i Master-serien er en klassisk tysk Spätburgunder, lagret på 225 liters fade, som giver vinen en forfriskende krydret kant. Vinen Matura er en rødvin på de tre forskellige druer; Cabernet Sauvignon, St. Laurent og Merlot, hvilket gør den til et kraftigere alternativ til Spätburgunder. De relativt kølige vækstbetingelser gør dog, at selv en mere fyldig rødvin vil have en mærkbar friskhed i frugten og god afsluttende syre.
Pfalz
Fra konsumvin til nye eksperimenter og kvalitet
Pfalz, også kendt som Palatinate på engelsk, er en af de 13 primære vinregioner i Tyskland (Anbaugebeit). Pfalz ligger syd-vest fra Frankfurt nær andre kendte tyske vinområder, som fx Nahe, Rheinessen og Rheingau (Mosel ligger lidt længere nord-vest på, Baden ligger mod vest og syd). Pfalz er kendetegnet ved at være et ca. 80 kilometer aflangt sammenhængende område, klemt inde mellem den tætte Haardt skov (som er de franske Vogeseres naturlige forlængelse) i vest, og Rhinens floddal i øst. Området ’starter’ i nord nær den større by Bad Dürkheim, og løber til den franske grænse i syd, hvor det franske vinområde Alsace ’tager over’.
Pfalz er et af de eneste tyske vinområder, hvor vindyrkningen ikke er centreret omkring en større flod og dens sidefloder. Pfalz er et relativt fladt vinområde, men flere markante skråninger findes da langs den bjergrige Haardt-skov. Det sydlige Pfalz er et af Tysklands varmeste vinområder. Ligesom Vogeserne virker som et skjold mod nedbør og skydække for det franske vinområde Alsace, tager Haardt-skoven også de værste regnskyl før de ’rammer’ Pfalz, hvilket gør klimaet tørt og solrigt. Jordbunden i Pfalz varierer meget, men domineres af lermuld med forekomster af loess, kridt, ler, sandsten og sand.
Pfalz kan ses på kortet som det grønne område. Lige nord for ligger Rheinessen (orange), vestfor ligger Baden (gul). Billedet er et screen-shot fra germanwines.de.
Generelt er klimaet meget gunstigt for vindyrkning, og af samme årsag har Pfalz igennem tiden været centrum for masseproduktion af billig konsumvin. Stadig i dag bliver meget druemateriale som dyrkes i Pfalz opkøbt af store producenter i andre dele af Tyskland og sågar i Frankrig, hvor det vinificeres og sælges som bordvin uden yderligere angivelse af geografisk oprindelse.
I løbet af de sidste 30 år har Pfalz gennemgået en spændende udvikling som vinområde. Mange unge vinbønder er begyndt at fokusere på kvalitet frem for kvantitet og vinificerer nu selv deres vin i stedet for at sælge til store kooperativer og ind- og udenlandske storproducenter. Der eksperimenteres med druesorter, produktionsmetoder og bæredygtig vindyrkning som har været med til at sætte Pfalz på vinverdenskortet. Det samme kan i øvrigt siges om områder Rheinessen og Baden. Fælles for de tre områder er, at vinproduktion historisk er blevet overskygget af de mere geografisk spektakulære tyske vinområder som Mosel, Rheingau og Ahr.
Riesling er den mest plantede drue i Pfalz, efterfulgt af Weißburgunder og Grauburgunder. Af røde druer dyrkes primært Pinot Noir, Portugiser, og Dornfelder. Sidstnævnte er en af områdets nyere succeshistorier. Pfalz er det tyske vinområde hvor der produceres mest rødvin (ca. 40% af produktionen).